Biseksualiteit: 10 keer vraag en antwoord

Heb je opvallend nieuws over biseksualiteit of een bekende bi gezien op tv, op internet of in de krant? Hier kun je dat met andere bi's delen.

Biseksualiteit: 10 keer vraag en antwoord

Berichtdoor erwin » ma 01 jun 2015, 11:02

Samen met Movisie heeft het LNBi een brochure uitgebracht met beknopt een aantal belangrijke punten voor biseksuelen.
Hierin staat weergegeven wat bekend is uit onderzoek en het bevat praktische aanbevelingen voor gemeenten en organisaties.

[url]https://www.movisie.nl/sites/default/files/alfresco_files/Handreiking-Biseksualiteit-10-keer-vraag-en-antwoord%20[MOV-6497303-1.0].pdf[/url]
----------------
Gezondheid biseksuelen gemiddeld slechter
Veel biseksuelen durven aan niemand te vertellen dat ze biseksueel zijn. Als ze hier wel open over zijn krijgen ze vaak negatieve reacties, ook van homoseksuelen. Deze negatieve reacties zijn gebaseerd op vooroordelen. De gevolgen hiervan en de adviezen hiervoor beschrijven Movisie en het Landelijk Netwerk Biseksualiteit (LNBi) in een nieuwe handreiking voor gemeenteambtenaren, LHBT organisaties en sociale professionals: ‘Biseksualiteit: 10 keer vraag en antwoord’. Hanneke Felten van Movisie: “De gezondheid van biseksuelen is gemiddeld slechter dan van de rest van de bevolking. Meer ondersteuning voor biseksuelen en het tegengaan van negatieve reacties kunnen dit veranderen”.

Gezondheid
Meer dan 10% van de bevolking is biseksueel of kan als biseksueel worden getypeerd. Uit de handreiking ‘Biseksualiteit: 10 keer vraag en antwoord’ blijkt dat biseksuelen een slechtere psychische gezondheid hebben. Niet alleen in vergelijking met heteroseksuelen maar ook in vergelijking met lesbische vrouwen en homoseksuele mannen.

Het is aannemelijk dat dit wordt medebepaald door de bifobie waarmee biseksuelen geconfronteerd worden. Hanneke Felten: ”Als je de wetenschappelijke literatuur erop na leest, dan is het zeer aannemelijk dat het stigma op biseksualiteit bijdraagt aan deze kwetsbare gezondheidssituatie”.

Bifobie
Het ontkennen, veroordelen of opzettelijk onzichtbaar maken van biseksuelen wordt ‘bifobie’ genoemd. Hoe vaak bifobie precies voorkomt is niet precies bekend. In onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) uit 2012 kwam naar voren dat biseksuelen zich minder geaccepteerd voelen dan homoseksuelen. In het Amsterdamse Pink Panel onderzoek uit 2014 onder ruim 800 lesbische-, homo- en biseksuele vrouwen en mannen, gaf 65 procent van de biseksuele respondenten aan één of meerdere keren negatief bejegend te zijn. Emiel Maliepaard, onderzoeker bij de Radboud Universiteit en het LNBi: “Zowel homo- als heteroseksuelen zeggen soms tegen bi’s dat ‘ze er nog niet uit zijn’ of dat ze ‘eens moeten kiezen’. Dit soort reacties nemen de bi-identiteit niet serieus en zijn erg kwetsend”.’

Handvaten voor de praktijk
In ‘Biseksualiteit: 10 keer vraag en antwoord’ staan tips hoe gemeenten en professionals meer aandacht kunnen geven aan de groep biseksuelen. Erwin Heyl (voorziter LNBi): “Stel je als hulpverlener open voor vragen over de aard van romantische en seksuele relaties. En ga er bijvoorbeeld niet automatisch vanuit dat een relatie alleen bestaat uit twee personen die altijd monogamie nastreven”. Ook gemeenten hebben een belangrijk rol. Hanneke Felten: “Zij kunnen in hun veiligheidsbeleid zorgen voor specifieke aandacht voor discriminatie en geweld naar biseksuelen. Daarnaast kunnen zij uitvoerders die zich richten op voorlichting over seksuele diversiteit, vragen om expliciet aandacht te besteden aan biseksuelen.”

‘Biseksualiteit: 10 keer vraag en antwoord’ is geschreven door Hanneke Felten en Emiel Maliepaard). De handreiking is gratis te downloaden via www.movisie.nl/publicaties.
hokjes zonder grenzen...
Avatar gebruiker
erwin
Moderator
 
Berichten: 1149
Geregistreerd: vr 08 jan 2010, 10:10
Woonplaats: Rotterdam

Re: Biseksualiteit: 10 keer vraag en antwoord

Berichtdoor mokkavanille » ma 01 jun 2015, 20:41

Er is nog veel marge voor verbetering bij professionele hulpverleners. Ik heb wel geluk met mijn psycholoog. En onze relatietherapeut is ook 'een goeike'. Maar ik heb ook al veel slechte verhalen gehoord.
mokkavanille
 
Berichten: 40
Geregistreerd: do 16 okt 2014, 23:10

Re: Biseksualiteit: 10 keer vraag en antwoord

Berichtdoor Luuk » ma 01 jun 2015, 21:10

Wederom een interessant document. Al moet ik zeggen dat het niet echt een rooskleurig plaatje is om te lezen. Er is nog een lange weg te gaan op tal van gebieden..

Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen parallelle en seriële biseksualiteit. Parallelle biseksualiteit betekent dat iemand binnen een relatie seksuele relaties wil met mensen van meer dan één sekse. Terwijl seriële biseksualiteit aangeeft dat iemand exclusief voor één partner kiest binnen een relatie

Weer wat geleerd. Eigenlijk gaat mijn poll dus daarover, maar dat kon ik zelf dus nog niet zo verwoorden ;)

Onderzoek van Rostosky e.a. (2011) benoemt daarnaast andere voordelen: seksuele vrijheid, vrijheid om relaties te verkennen, acceptatie van diversiteit en het gevoel om bij een groep te horen.

Eigenlijk zou dat de standaard moeten zijn.. :roll:

Eenzaamheid, geïnternaliseerde afkeuring over de eigen seksuele identiteit en psychische klachten komen aanzienlijk vaker voor bij biseksuele jongvolwassenen dan bij homoseksuele en heteroseksuele jongvolwassenen.

Ik ben benieuwd wat hier aan ten grondslag ligt. Is het stigma dan zo groot?
What is essential? Is it visible to the eye?
Avatar gebruiker
Luuk
 
Berichten: 231
Geregistreerd: wo 15 jan 2014, 00:04
Woonplaats: Far away from nowhere


Keer terug naar In de media

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron