Seksuele voorlichting op scholen

Heb je opvallend nieuws over biseksualiteit of een bekende bi gezien op tv, op internet of in de krant? Hier kun je dat met andere bi's delen.

Re: Seksuele voorlichting op scholen

Berichtdoor Luuk » di 13 sep 2016, 23:33

Beetje gelieerd, vandaag las ik dit: Seksuele voorlichting op school sluit niet goed aan bij jongeren (Nu.nl)

De seksuele voorlichting die wordt gegeven op scholen sluit niet goed aan bij jongeren en is in veel gevallen ongemakkelijk. Dat blijkt uit een nieuwe studie waarin de seksuele voorlichting in tien verschillende landen werd onderzocht.

Jongeren, veelal tussen de twaalf en achttien jaar oud, werd gevraagd naar de seksuele voorlichting die zij kregen op school. Onder de landen waren de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Japan, Iran, Brazilië en Zweden. Een analyse van de in totaal 55 kwalitatieve studies is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMJ Open.

Hoewel de voorlichting in ieder land anders is, bleken veel studenten over het algemeen negatief te zijn over de gekregen lessen. De onderzoekers stellen dat scholen de seksuele voorlichting vaak hetzelfde benaderen als ieder ander vak. Terwijl de voorlichting volgens hen doordachter moet worden aangepakt.

"Ze houden weinig rekening met dat seks voor iemand schaamtevol kan zijn en angst kan bezorgen", vertelt onderzoeker Pandora Pound aan TIME.

Ook hebben volgens haar veel scholen het idee dat studenten niet seksueel actief zijn. Hierdoor zit er een ruimte tussen de informatie die wordt gegeven en de realiteit. Verder wordt veel informatie gegeven die enkel gericht is op seks tussen hetero's.

Wetenschappelijke benadering
De onderzoekers concluderen dat veel voorlichting niet verder gaat dan seksuele gezondheid, het tegengaan van geslachtsziekten en wat te doen bij zwangerschap en hoe die te voorkomen.

De stof wordt bovendien vaak wetenschappelijk benaderd. Er wordt weinig gesproken over plezier en verlangen. Ook ervaren studenten de les van hun docenten als ongemakkelijk en beschamend.

Om de seksuele voorlichting op scholen te verbeteren kunnen ze het beste externe mensen inhuren, stelt Pound. Dat moeten dan experts zijn die verder afstaan van studenten dan de docenten. Bovendien moeten ze positief tegenover seks staan.
What is essential? Is it visible to the eye?
Avatar gebruiker
Luuk
 
Berichten: 223
Geregistreerd: wo 15 jan 2014, 00:04
Woonplaats: Far away from nowhere

Re: Seksuele voorlichting op scholen

Berichtdoor Eric de Blois » di 27 sep 2016, 23:28

Luuk schreef:
(Nu.nl) De onderzoekers concluderen dat veel voorlichting niet verder gaat dan seksuele gezondheid, het tegengaan van geslachtsziekten en wat te doen bij zwangerschap en hoe die te voorkomen.

De stof wordt bovendien vaak wetenschappelijk benaderd. Er wordt weinig gesproken over plezier en verlangen. Ook ervaren studenten de les van hun docenten als ongemakkelijk en beschamend.


Moet alles dan tot in de details besproken worden? "Jongens (meisje en jongens): weten jullie wat anale seks is? Zo ja, lijkt jullie dit wat? Wie houdt er van en wie niet?" En dan moet de leraar ook nog zeggen wat hij lekker of fijn vindt? Sorry, maar dat lijkt mij inderdaad erg ongemakkelijk in een puberale setting... Nee, daar zou ik mij als leraar niet voor willen lenen. Mensen moeten zelf maar ontdekken wat ze lekker vinden. Kinderen of jongeren zijn daar heel goed in. Die hebben helemaal geen les nodig over plezier en verlangen. Het enige is dat mensen (jongeren, kinderen, volwassenen) moeten leren dat niet iedereen hetzelfde fijn vind en dat mensen deze diversiteit moeten respecteren. Het is wel de vraag of scholen invloed hebben. Ik denk van niet! De culturele achtergrond en etnische afomst is een veel grotere factor. De intolerantie wordt in bepaalde culturen met de paplepel ingegoten. Dat praat je er als provo-leraar niet even uit. Dat de samenleving maakbaar is, is een achterhaald idee. Mensen zijn niet kneedbaar als klei. "Wij" zijn veel te tolerant geweest ten aanzien van intolerante culturen. Daar krijgen we nu de rekening van. En ik heb nieuws: het komt niet meer goed!
Avatar gebruiker
Eric de Blois
 
Berichten: 98
Geregistreerd: zo 11 maart 2012, 02:08
Woonplaats: Coyhaique, Chile

Vorige

Keer terug naar In de media

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron