Meer zichtbaarheid les(bi)sche vrouwen helpt bij acceptatie

Heb je opvallend nieuws over biseksualiteit of een bekende bi gezien op tv, op internet of in de krant? Hier kun je dat met andere bi's delen.

Meer zichtbaarheid les(bi)sche vrouwen helpt bij acceptatie

Berichtdoor Luuk » wo 12 okt 2016, 23:01

De zichtbaarheid van lesbische vrouwen in de maatschappij en media wordt steeds groter. Toch is er volgens belangenorganisatie COC nog veel terrein te winnen bij de zichtbaarheid van lesbiennes.

"De lesbische vrouwen worden geleidelijk aan zichtbaarder. Dat is ook waar we op hebben ingezet de laatste tijd", zegt Philip Tijsma van het COC tegen NU.nl. "Op dit moment zijn er nog relatief weinig zichtbare lesbische- en biseksuele vrouwen. Jonge lesbiennes hebben minder rolmodellen om naar op te kijken en aan vast te houden."

Volgens hem kunnen rolmodellen een bijdrage leveren bij het "uit de kast komen en in het proces van zelfacceptatie".

Rita Zwaan van Stichting Damespad.nl, een gemeenschap voor lesbische vrouwen die via wandelingen met elkaar in contact blijven, erkent ook deze belangrijke rol van rolmodellen voor lesbische vrouwen. "Bijvoorbeeld Claudia de Breij heeft veel voor de gemeenschap betekend door alleen maar open te zijn over haar geaardheid. Het is geen grote zaak: ze woont gewoon samen met een vrouw. Dat heeft heel veel geholpen."

Op de Coming Out Dag dinsdag 11 oktober wordt aandacht besteed aan het openlijk zijn over de seksuele voorkeur. De dag wordt sinds 2009 in Nederland gehouden. De gemeentehuizen in Nederland heisen dinsdag voor één dag de regenboogvlag, het symbool voor de lhbtq-gemeenschap.

Volgens Zwaan werd lesbisch zijn lange tijd onderbelicht. "Nu is er meer publiciteit waardoor mensen hopelijk ergens terecht kunnen. Het bewustzijn kwam bij veel mensen vroeger pas als je veertig jaar was. Nu verschuift dat al meer naar twintigers. Het is nu veel gewoner, maar nog altijd is de vraag waar gelijkgestemden gevonden kunnen worden."

Ze stelt dat de media aan deze verschuiving hebben bijgedragen. "In de soaps komen lesbiennes voor, waardoor niet alleen de homomannen, die altijd wat meer op de voorgrond waren, zichtbaar zijn. En dat heeft enorm geholpen."

Het COC gebruikt tegenwoordig de afkorting lhbt (lesbo, homo, bi, transgender) was voorheen hlbt, legt Tijsma van het COC uit. "Het is een kleine verandering, maar toch heel belangrijk om te laten zien. Lesbische vrouwen hebben met dezelfde problemen te maken als homoseksuele mannen, maar bij de vrouwen ontbreken nog vaak positieve rolmodellen."

"Het goede van de Coming-Outdag en zoiets als de Gay Pride is dat we ons als gemeenschap laten zien. Het publiek kan er niet omheen dat we er zijn", aldus Tijsma.

Zwaan zegt dat de persoonlijke bewustwording van de lesbische geaardheid en daardoor gaan behoren tot een minderheidsgroep een lastige keuze is. Mensen gaan volgens haar in de benadering uit van heteroseksualiteit. "Hoewel de media een positieve invloed heeft gehad op de perceptie van het publiek, moet iedere vrouw toch op een moment voor zichzelf uitmaken dat ze gaat behoren tot een kleine groep."

"Ik ben heel blij dat het nu makkelijker wordt voor jongere vrouwen. Er wordt opener mee omgegaan", besluit Zwaan.

Bron: http://www.nu.nl/werk-en-prive/4332233/ ... tatie.html
What is essential? Is it visible to the eye?
Avatar gebruiker
Luuk
 
Berichten: 226
Geregistreerd: wo 15 jan 2014, 00:04
Woonplaats: Far away from nowhere

Re: Meer zichtbaarheid les(bi)sche vrouwen helpt bij accepta

Berichtdoor Sheepdog » vr 04 nov 2016, 17:48

Ik vind die term lhbt dan weer onnodig vrouwen op de voorgrond trekken. Alsof lesbiënnes het belangrijkst zijn in de regenboogafkorting. Wanneer zoiets door een toeval ontstaat is dat wellicht oké, maar dit is een bewuste keuze om lesbiënnes voor en boven de rest te plaatsen. Uiteraard als een soort "compensatie" voor vermeende onzichtbaarheid, maar dat argument kan geen standhouden.

Lesbiënnes hebben in onze cultuur veel minder dan mannelijke homoseksuelen te maken gehad met vervolging en discriminatie door de eeuwen heen, juist dat maakt die mannelijke homo's zo "zichtbaar": zo zichtbaar als een schietschijf. Ik heb nog nooit van pottenrammen of dykebashing gehoord, maar potenrammen en queerbashing zijn respectievelijk in het Nederlandse en Engelse woordenboek opgenomen. Er zullen vast duizend manieren zijn waarop lesbiënnes gediscrimineerd worden, maar de haat ten aanzien van homo-mannen is traditioneel gezien vele malen groter. Zelfs de bijbel richt zich in zijn afwijzing van homoseksualiteit voor zover mij bekend uitsluitend op homoseksualiteit tussen mannen, niet op homoseksualiteit tussen vrouwen. Anti-homo wetgeving in het victoriaanse tijdperk onthield zich eveneens van enige uitspraak over vrouwelijke homoseksualiteit.

Lesbiënnes waren niet expliciet zichtbaar als zijnde een probleem. Als erotisch motief is lesbische seksualiteit echter met veel mannelijke lustgevoelens omgeven, en al eeuwenlang een graag gebruikt motief in kunst en literatuur. Vrouwen die elkaar erotisch benaderen vormen daarin een symbool voor zinnelijkheid en sensualiteit. Wellicht ook door de kerk verfoeid, maar door de cultuur er omheen bezongen als seksuele wensdroom. Mannen die elkaar erotisch benaderen roepen in diezelfde cultuur walging, weerzin en morele veroordeling op.

Het wordt nodig tijd dat feministen stoppen met aan compensatie-seksisme te doen. Wie gelijkheid voorstaat zou de hele letter l uit de regenboogdefinitie schrappen: homoseksualiteit betekent namelijk het zich aangetrokken voelen tot personen van hetzelfde geslacht. Een lesbiënne is dus in feite gewoon een homoseksueel. De enige reden dat het een andere naam heeft is om een onnodig onderscheid tussen geslachten te maken. De correcte afkorting zou dan ook moeten zijn bht: biseksueel, homoseksueel, transgender. Dat staat op alfabet (dus losgekoppeld van een hiërarchische onderverdeling), is genderneutraal, en is bovendien een stuk compacter dan de steeds langer wordende LGBTQRSTUVWXYZ definitie waar we op aan het afstevenen zijn om maar niemand buiten te sluiten.
Sheepdog
 
Berichten: 64
Geregistreerd: zo 03 jul 2016, 08:55


Keer terug naar In de media

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron