Beleidssignalement over sport- en beweegdeelname door LHBT

Heb je opvallend nieuws over biseksualiteit of een bekende bi gezien op tv, op internet of in de krant? Hier kun je dat met andere bi's delen.

Beleidssignalement over sport- en beweegdeelname door LHBT

Berichtdoor Luuk » do 09 maart 2017, 16:37

Seksuele voorkeur heeft geen invloed op sportdeelname, maar wel op keuze soort sport

[09 maart 2017] Beleidssignalement over sport- en beweegdeelname van LHBT-personen, ervaren veiligheid en houdingen ten opzichte van homo- en biseksualiteit in de sport

De overheid streeft naar een veilig sportklimaat. Iedereen, ongeacht leeftijd, opleiding, etniciteit en seksuele voorkeur, moet volgens de overheid met plezier kunnen sporten. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) geeft met het beleidssignalement Ervaringen van LHBT-personen met sport een overzicht van de gegevens die bekend zijn over lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) personen in relatie tot sport. Uit dit beleidssignalement blijkt dat seksuele oriëntatie geen invloed heeft op de mate waarin mensen sporten en bewegen. Opvallend is dat homoseksuele mannen een drempel voelen om het lidmaatschap van een ‘mannenteam’ aan te gaan, maar als ze eenmaal lid zijn voelen zij zich over het algemeen wel geaccepteerd. Voor lesbische en biseksuele vrouwen blijkt de seksuele oriëntatie aanzienlijk minder vaak van invloed op het sportgedrag dan voor homoseksuele mannen.

Homoseksualiteit in de sport
Ondanks dat het overgrote deel van de Nederlandse bevolking zegt geen probleem te hebben met homoseksualiteit in de sport, lijken homoseksuele mannen vooral ‘macho-’ of team- en contactsporten (zoals voetbal) te mijden. Ze verwachten niet te worden geaccepteerd. Homoseksuele teamsporters voelen zich echter over het algemeen juist geaccepteerd in hun team. Hieruit kan worden opgemaakt dat wanneer homoseksuele mannen eenmaal lid zijn van een ‘mannenteam’ zij zich over het algemeen geaccepteerd voelen, maar dat er een drempel is om het lidmaatschap überhaupt aan te gaan.

Verschillen in veiligheidsbeleving
Er is geen verschil in de mate waarin heteroseksuele sporters of wedstrijdbezoekers en LHB-sporters of wedstrijdbezoekers wangedrag in de sport hebben meegemaakt. Dit geldt ook voor de mate waarin zij zich veilig voelen tijdens en rondom sportwedstrijden. Wanneer deze groepen verder worden uitgesplitst naar geslacht dan blijkt dat homo- en biseksuele mannen zich veiliger voelen tijdens en rondom sportwedstrijden dan heteroseksuele mannen. Dit kan komen doordat heteroseksuele mannen vaker sporten beoefenen of bezoeken waarin meer wangedrag wordt vertoont (bv. voetbal). Lesbische en biseksuele vrouwen voelen zich aanzienlijk minder veilig dan homo- en biseksuele mannen en heteroseksuele sporters (onder wie heteroseksuele vrouwen).

https://www.scp.nl/Nieuws/Seksuele_voor ... oort_sport

========================================================================================================

Homoseksuelen mijden 'machosporten' vaak

Homoseksuele mannen voelen vaak een drempel om een lidmaatschap aan te gaan bij sporten waar sprake is van een 'macho'- of mannenteam. Dit in tegenstelling tot lesbische en biseksuele vrouwen, waarbij seksuele voorkeur geen invloed heeft op het sportgedrag.

Het beleidssignalement van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over sport- en beweegdeelname van de LHBT-gemeenschap geeft een overzicht, gebaseerd op bestaand Nederlands onderzoek, over de relatie van deze groep tot sport. Homoseksuele mannen die geen drempel voelen of daar overheen stappen, geven over het algemeen aan dat zij zich juist wel geaccepteerd voelen in hun team. Het gaat voornamelijk om zogeheten 'macho'- of team- en contactsporten.

Er zijn onvoldoende cijfers om dergelijke uitspraken te doen over transgenders in relatie tot sport.

Veilig
Seksuele voorkeur heeft over het algemeen geen invloed op de mate waarin mannen en vrouwen sporten en bewegen. De overheid streeft naar een veilig sportklimaat waar iedereen, ongeacht leeftijd, opleiding, etniciteit en seksuele voorkeur, met plezier kan sporten en bewegen.

http://www.nu.nl/werk-en-prive/4521738/ ... -vaak.html
What is essential? Is it visible to the eye?
Avatar gebruiker
Luuk
 
Berichten: 223
Geregistreerd: wo 15 jan 2014, 00:04
Woonplaats: Far away from nowhere

Re: Beleidssignalement over sport- en beweegdeelname door LH

Berichtdoor erwin » do 09 maart 2017, 21:45

voor zover te achterhalen wordne de cijfers amper uitgesplitst naar homoseksuele en biseksuele mannen en lesbische en biseksuele vrouwen. Het enige dat daarover wordt gezegd is dat biseksuelen nog minder dan op het werk of in overige privekring tijdens het sporten uit de kast komen.

Dat zou kunnen betekenen dat 90% van de biseksuele mannen niet open is op de sportclub over zijn geaardheid.

Ik heb er nooit een geheim van gemaakt maar ik doe dan ook aan hardlopen en dat is vrij solistisch :).

Erwin
hokjes zonder grenzen...
Avatar gebruiker
erwin
Moderator
 
Berichten: 1128
Geregistreerd: vr 08 jan 2010, 10:10
Woonplaats: Rotterdam


Keer terug naar In de media

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast