LHB-stellen verdelen taken eerlijker dan hetero's (SCP)

Heb je opvallend nieuws over biseksualiteit of een bekende bi gezien op tv, op internet of in de krant? Hier kun je dat met andere bi's delen.

LHB-stellen verdelen taken eerlijker dan hetero's (SCP)

Berichtdoor Luuk » wo 21 jun 2017, 11:50

In huishoudens met twee mannen of twee vrouwen lijken betaald werk en onbetaalde (zorg)taken eerlijker te worden verdeeld dan in traditionele gezinnen. Vooral samenwonende vrouwen verdelen de huishoudelijke taken gelijker dan heteroseksuele stellen.

Het lijkt erop dat mensen die een partner hebben van hetzelfde geslacht meer loskomen van traditionele rolpatronen, zo blijkt uit het dinsdag verschenen rapport Gelijk verdeeld? Een verkenning van de taakverdeling bij LHB-stellen, van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

De benaderde lesbiennes, homo's en biseksuelen (LHB) hebben progressievere opvattingen. Ze zien moeders bijvoorbeeld graag iets meer uren werken en vinden het belangrijk dat beide partners de helft van het inkomen verdienen.

De meningen van respondenten in de vier groepen over de ideale arbeidsduur van vaders liggen erg dicht bij elkaar. Gemiddeld zien zij vaders het liefst rond de vier dagen per week werken. Een onderlinge vergelijking tussen de groepen laat zien dat de ideale arbeidsduur voor moeders volgens mensen met een partner van gelijk geslacht iets hoger ligt dan volgens heteroseksuele stellen.

Betaald werk
Met betrekking tot betaald werk lijken zowel het eigen geslacht als het geslacht van de partner van invloed. Homoseksuele mannen hechten het meeste belang aan betaald werk, gevolgd door heteroseksuele mannen, lesbische vrouwen en heteroseksuele vrouwen.

Vrouwen met een vrouwelijke partner werken per week zeven uur meer dan vrouwen die samenleven met een man. Maar ook deze vrouwen hebben nog vaak een deeltijdbaan en werken minder dan mannen. Ook blijkt uit het onderzoek dat vrouwen die een vrouwelijke partner hebben, vaak hoger opgeleid zijn dan vrouwen met een mannelijke partner.

Bron: http://www.nu.nl/binnenland/4763901/lhb ... teros.html

Rapport: https://www.scp.nl/Publicaties/Alle_pub ... k_verdeeld
What is essential? Is it visible to the eye?
Avatar gebruiker
Luuk
 
Berichten: 231
Geregistreerd: wo 15 jan 2014, 00:04
Woonplaats: Far away from nowhere

Re: LHB-stellen verdelen taken eerlijker dan hetero's (SCP)

Berichtdoor erwin » do 22 jun 2017, 10:06

Ja is een interessant onderzoek, heb wle met de onderzoeker gemaild hoe ze nu bi's hadden meegenomen in het onderoek maar alleen als zijnde deel van een heterorelatie of een deel van een homo/lesbische relatie.
Dus uitspraken over bi's kunnen ze niet doen helaas (terwijl ze dat wel zo presenteren).

Ze vond het wel een goed iets om bij vervolgonderzoek rekening mee te houden...
hokjes zonder grenzen...
Avatar gebruiker
erwin
Moderator
 
Berichten: 1150
Geregistreerd: vr 08 jan 2010, 10:10
Woonplaats: Rotterdam

Re: LHB-stellen verdelen taken eerlijker dan hetero's (SCP)

Berichtdoor Luuk » do 22 jun 2017, 13:17

Ik had dezelfde gedachte Erwin ;) Vroeg me ook al af hoe ze dat precies ingericht hadden. Wat dat betreft hadden ze beter kunnen spreken van LH-stellen..

Ik had eerlijk gezegd verwacht dat het SCP daar zorgvuldiger mee omgesprongen zou zijn m.b.t. definities en conclusies.
What is essential? Is it visible to the eye?
Avatar gebruiker
Luuk
 
Berichten: 231
Geregistreerd: wo 15 jan 2014, 00:04
Woonplaats: Far away from nowhere


Keer terug naar In de media

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron