LHBT niet eerder met seks, voorl. op school heteronormatief

Heb je opvallend nieuws over biseksualiteit of een bekende bi gezien op tv, op internet of in de krant? Hier kun je dat met andere bi's delen.

LHBT niet eerder met seks, voorl. op school heteronormatief

Berichtdoor Luuk » di 28 nov 2017, 12:21

Homo- en biseksuele mannen zijn vaker iets ouder bij hun eerste (homo)seksuele ervaring dat heteromannen. Hun eerste sekspartner is dikwijls ouder, ze voelen zich minder klaar en ze ervaren meer pijn. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Gent die ZiZo mocht inkijken.
Mannen die seks hebben met mannen (MSM) rapporteerden een hoger aantal seksuele partners en minder condoomgebruik dan mannen die seks hebben met vrouwen (MSW). De emotionele impact van de eerste keer anale of vaginale seks verschilt niet echt bij beide doelgroepen.

Verschillen tussen homo's en bi's enerzijds en hetero’s anderzijds zijn niet per se problematisch, stelt het onderzoek van de Universiteit Gent (UGent). 65 procent van de 877 online bevraagde homo- en biseksuele mannen vond de eerste keer een positieve ervaring. Bij de 324 ondervraagde hetero’s ligt dat percentage met 70 procent in dezelfde lijn.

Niet klaar voor
Homo’s zijn gemiddeld 18,5 jaar bij hun ontmaagding, hetero's 17,5 jaar. Dat verschil valt te verklaren door het coming-outproces dat toch wat tijd in beslag neemt. 36 procent van de MSM ervoer pijn bij die eerste keer seks, tegenover 4 procent van de heteromannen. “Het verschil tussen anale en vaginale seks, is hier wellicht een verklaring voor”, zegt Alexis Dewaele, onderzoeker aan de UGent.

Emiel Lenaert is achttien en studeert Fotografie aan het KASK, hij was vijftien toen hij voor het eerst seks had. “Ik had best wel wat stress en zenuwen. Daardoor ging alles een stuk minder vlot en deed het toch wel pijn.”

Heteronormatieve voorlichting op school
“Het gebrek aan informatie en voorlichting op school over anale seks, wat een heel intiem maar toch technisch gebeuren is, kan verklaren waarom dubbel zo veel homo’s (13 procent) dan hetero’s aangeven zich niet klaar te voelen bij die eerste keer”, aldus Dewaele.

“De lessen in het onderwijs zijn vaak heteronormatief. Ze focussen vooral op de puur biologische voortplanting tussen man en vrouw. Er is weinig aandacht voor de beleving die ook gepaard gaat met seksualiteit”, zegt Wannes Magits van Sensoa. “De lessen zouden beter vertrekken vanuit de leefwereld van de jongeren. Ga een gesprek met hen aan en geef antwoord op hun vragen.”

Emiel beaamt wat Magits zegt. “Tijdens de voorlichtingslessen werd er niet over homoseks gepraat. Ik vond dat zo gevaarlijk en onverantwoordelijk dat ik er mijn leerkracht over aansprak. Ze gaf me volledig gelijk en zei dat ze daar gewoon niet had bij stilgestaan.”

Oudere sekspartners
Een andere opvallende conclusie van het onderzoek: bij homo- en biseksuele mannen is er vaak een beduidend leeftijdsverschil met de eerste sekspartner. Slechts 11 procent van de hetero’s had bij de eerste keer seks met een partner die minstens twee jaar ouder was. Bij homo’s en bi’s loopt dat cijfer op tot 43 procent, een opmerkelijk verschil. Bij een op vier was die partner zelfs minstens vijf jaar ouder.

“Een mogelijke verklaring van dat leeftijdsverschil is de plaats waar de jongeren op zoek gaan naar een sekspartner. Bij heterojongeren is dat meestal op school, bij de jeugdbeweging of in de sportclub. Plekken waar vooral leeftijdsgenoten rondhangen. Homo’s gaan vaker op zoek via het internet en dating apps. Daar is de leeftijd veel diverser”, zegt Dewaele.

Ook Emiel leerde zijn eerste sekspartner op Facebook kennen. De jongen was negentien, het klikte en wat later spraken ze af. Tijdens hun ontmoeting vertelde Emiel niet dat het voor hem de eerste keer was. “Ik vond geen goed moment en was bang om de sfeer te verpesten.” Achteraf gezien zou hij het wel zeggen, want hij vindt communicatie erg belangrijk. “Zo weet je zeker dat de verwachtingen van beide partijen op elkaar afgestemd zijn.”

Wie bij de eerste keer seks met een oudere man had, heeft later vaker meer sekspartners.
36 procent van de ondervraagden homo’s en bi’s had meer dan twintig bedpartners terwijl dat bij hetero’s (9 procent) beduidend lager ligt.

Iets minder veilig
Bijna acht op de tien hetero's gebruikte een condoom die eerste keer. Net geen zeven op de tien homo- en biseksuele jongemannen gebruikte de eerste keer een condoom. “Op zich is dit positief. Toch is het frappant dat het cijfer lager is bij homo’s, terwijl net zij tot een kwetsbare doelgroep behoren als het op seksueel overdraagbare infecties aankomt”, stelt Dewaele.

“Ik heb een condoom gebruikt bij mijn eerste keer. Ik had vooraf zelf informatie op internet opgezocht en tijdens de seks heb ik mijn ogen ook goed opengehouden om te zien hoe mijn partner te werk ging”, zegt Emiel. “Op school werd er niet over condooms gesproken.”

“Ook hier weer speelt het onderwijs een belangrijke rol. Als het over voorbehoedsmiddelen gaat, zijn er drie pijlers belangrijk: kennis, attitude en vaardigheid. De leerlingen moeten in de eerste plaats weten hoe een condoom werkt (kennis). Daarnaast moeten ze ook het belang van het condoomgebruik beseffen (attitude). Als laatste moeten ze ook oefenen in de klas, ze moeten in de vingers krijgen hoe ze een condoom moeten gebruiken (vaardigheid)”, stelt Magits.


Meerderheid positief
“Het onderzoek toont aan dat er nog een duidelijke nood aan informatie en sensibilisering is. Wat zijn de risico’s als je date via het internet? Hoe bereid je je het beste op anale seks voor? We moeten onze jongeren weerbaar maken. Toch wil ik benadrukken dat de eerste keer geslachtsgemeenschap bij de overgrote meerderheid van de ondervraagde jongeren wel een positieve ervaring was”, aldus Dewaele.

Elke relatie telt
Zelf meewerken aan een onderzoek? Momenteel is UGent op zoek naar holebi’s, hetero’s en transgenders die een partnerrelatie hebben, en die hun vragenlijst willen invullen via http://www.elkerelatietelt.be. Ook singles kunnen deelnemen.

Bron: https://zizo-online.be/article/12484
Laatst bijgewerkt door Luuk op di 28 nov 2017, 12:53, in totaal 3 keer bewerkt
Luuk
 
Berichten: 230
Geregistreerd: wo 15 jan 2014, 00:04

Re: LHBT niet eerder met seks, voorl. op school heteronormat

Berichtdoor Luuk » di 28 nov 2017, 12:37

Zelf vind ik ook dat er veel meer voorlichting moet komen op scholen over het genot en plezier van seks. En daarbij gewoon ook de praktische kanten. Ik ben blij dat het COC daar in NL verandering in probeert te brengen. Voorlichting moet op de eerste plaats diverser (kijk bv naar wat er in het artikel gesteld wordt) omdat LHBTQIA+ ook steeds diverser wordt. Heteronormatieve voorlichting kan anno 2017 echt niet meer als je het mij vraagt :roll:
En op de tweede plaats moeten we af van de negatieve benadering van "seks = oppassen!!", die gevoed wordt door voornamelijk de soa's te bespreken. Angst komt vaak niet aan omdat men zich ervoor afsluit (het is negatief). Het is tijd dat de voorlichting omgedraaid wordt en er vanuit een positieve benadering gesproken wordt. Ook dan kun je de minder leuke kanten van seks belichten (risico op soa's, grensoverschrijdend gedrag, dwang, etc.) en ik ben er van overtuigd dat dat veel beter binnenkomt als je het geheel van seksualiteit positiever maakt.
Luuk
 
Berichten: 230
Geregistreerd: wo 15 jan 2014, 00:04

Re: LHBT niet eerder met seks, voorl. op school heteronormat

Berichtdoor Anubis » wo 31 jan 2018, 21:20

Een goed idee, want ik denk dat het ook wel helpt om negatieve stereotypes de wereld uit te helpen. Al kun je er denk ik dikwijls van uit gaan dat zo'n dergelijke xenofoob gewoon aan het projecteren is dan wel citeren uit ondeugdelijke bronnen die niet op wijsheid noch rationaliteit zijn berust.
Anubis
 
Berichten: 149
Geregistreerd: do 12 mei 2016, 18:27


Keer terug naar In de media

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron