Waarom is uit de kast komen zo ingewikkeld?

Alles wat je te bespreken hebt over je biseksuele identiteit en je coming out, en wat niet onder seks of relaties valt.

Waarom is uit de kast komen zo ingewikkeld?

Berichtdoor Sheepdog » vr 28 okt 2016, 07:50

Hee,

Het is alweer even geleden dat ik hier op de site gepost heb. Ik vind het moeilijk om mijn problemen te bekijken en ik ervaar de situatie waarin ik zit met mijn geaardheid wel als een probleem op het moment. Mijn frustratie wordt steeds groter en tegelijkertijd draai ik me steeds verder vast in patronen die het moeilijk maken om uit de kast te komen.

Laatst zat ik aan de telefoon met de zanger van mijn oude band. We zijn een reünie aan het organiseren en hebben dus veel contact de laatste tijd. Dit keer ging het niet zo zeer over muziek maar meer over het feit dat ik op dit moment met mijn loopbaan nogal vast aan het lopen ben, en daar werd ik op een gegeven moment erg emotioneel bij. Eerlijk: Ik ben gewoon in janken uitgebarsten aan de telefoon omdat ik niet weet waar ik naar toe moet en hoe ik daar kom. Maar dat was niet de enige reden. Wat erger is dat ik me realiseerde dat hij één van mijn beste vrienden is, en ik me totaal niet veilig voel om dat andere "probleem", mijn bi-zijn, toe te geven aan hem.

Na het gesprek heb ik geprobeerd het in een mail naar hem te schrijven, maar die heb ik niet verstuurd. Ik had daarin een zwaar dramatisch verhaal over dat ik bi ben, en dat ik geen gevoelens voor hem heb, maar dat ik het lastig vind dat hij het niet weet, terwijl we wel alle andere heftige problemen bespreken, en ik het gevoel heb daardoor een leugenaar en een two-face te zijn. Ik wil het helemaal niet zo zwaar maken, maar ik kan het op de een of andere manier ook niet luchtig brengen. Door de dynamiek in de band, die een hoog "mannen-onder-elkaar" gehalte heeft, loop ik iedere keer vast in een soort stoerheid die totaal niet bij mij past. Met hem is het op de een of andere manier nog lastiger omdat we ondanks die "stoerheid" wel heel open naar elkaar zijn over gevoel. Hij deelt met mij wat er allemaal misloopt in zijn relatie, ik deel met hem mijn onzekerheden over mijn leven in het algemeen, en vaak is hij degene geweest die me net dat zetje gegeven heeft dat ik nodig had om mezelf weer uit een put te trekken en toch de strijd maar weer aan te gaan. In die zin bewonder ik hem dan ook, en houd ik zielsveel van hem als een vriend. Daardoor trek ik in de band vaak naar hem toe, en doe ik ook voor hem vaak net dat beetje meer moeite dan voor anderen. Gevoelens van een romantische of seksuele aard heb ik echter totaal niet voor hem.

Waar ik bang voor ben is dat dat heel moeilijk is over te brengen. Als ik zeg dat ik bi ben, en het daar bij laat, dan gaat bij hem waarschijnlijk de rekensom in zijn hoofd van: "wacht eens, die gast leunt jarenlang op me, kijkt tegen me op, rekent op mijn advies, doet enorm zijn best voor me, en nu vertelt hij me dat hij bi is... Wat zegt dat over onze vriendschap? Wat wil hij van mij?" Maar ik wil dus niets anders van hem dan zijn vriendschap. Ga ik dat er echter bij voorbaat bij vertellen met allerlei verduidelijkingen dan lijkt het weer alsof ik krampachtig probeer te ontkennen.

Zo gaat het nu dus iedere keer. Met mijn ouders kom ik ook niet dichter bij een uit-de-kast moment, omdat onze relatie op andere vlakken compleet verpest is een paar jaar geleden. En de rest van de band, daar hangt dus dat mannen-onder-elkaar sfeertje omheen waar ik om het hardst aan mee doe, maar waar ik dus feitelijk totaal niet achter sta. Ik ben bang dat ik hoe langer ik er nu nog mee wacht, hoe lastiger ik het voor mezelf maak. En ik kan ook echt niet veel langer meer wachten, want ik wil er op uit, een leuke man ontmoeten, die kant van mezelf de ruimte geven om te mogen bestaan. Dit is zo ondertussen te frustrerend. Ik voel me nauwelijks meer echt, want ik lieg de hele boel bij elkaar om te doen alsof ik "normaal" ben.
Sheepdog
 
Berichten: 64
Geregistreerd: zo 03 jul 2016, 08:55

Re: Waarom is uit de kast komen zo ingewikkeld?

Berichtdoor blizz » zo 30 okt 2016, 20:39

heey sheepdog.

geen probleem dat je even wat minder aanwezig bent. iedereen heeft die momenten.

ik snap je verhaal maar al te goed. zelf zit ik ook in een band en weet hoe "mannelijk" het er aan toe gaat. Vrouwen zijn er om hun bh's naar je toe te gooien en mannen moeten headbangen (althans, in de metal scene). en aan je mede band leden "komen" is maar een vies iets. en dan bedoel ik nog niet eens sexueel aan iemand komen. Het hangt vol van de testosteron. Maar wat men vergeet is dat testosteron niet altijd alleen maar op vrouwen gericht hoeft te worden ;) er zijn meerdere mogelijkheden.

het stuk over dat je het niet zegt vanwege de reactie... ja. dat is denk ik een hele bekende voor iedereen. het houd mij ook tegen om het tegen vrienden te zeggen. bang van hun reactie en onbegrip. en eigenlijk zouden we andersom moeten denken. als ze het niet leuk vinden, dan is dat jammer voor hun. "het gaat toch om mij. ik verander er niet door aangezien ik al die jaren al zo was". En dat is het eigenlijk. Als het alleen om je vrienden gaat, dan zou je ook moeten denken "ik verander niet, want ik ben al jaren zo. en in al die jaren heb ik nog niets met ze gedaan of geprobeerd met ze te doen. Dus er is geen vuiltje aan de lucht". Maar ja, of anderen er ook zo over denken......

ik durf er tegen mijn vrienden ook niets over te zeggen (behalve mijn beste vrienden). omdat ik bang ben dat mijn vriendin erachter komt. en tja, ook ik zou zo moeten denken als hierboven. maar het is toch net iets anders....

sterkte in ieder geval sheepdog
blizz
 
Berichten: 315
Geregistreerd: vr 31 aug 2012, 22:59
Woonplaats: Amsterdam

Re: Waarom is uit de kast komen zo ingewikkeld?

Berichtdoor Sheepdog » ma 31 okt 2016, 12:10

Hoi Blizz,

Ja het is inderdaad natuurlijk zo dat het in principe niet over hun zou moeten gaan. Helaas lukt het me niet om het op die manier te voelen. Ik hecht aan hun vriendschap, en aan de creatieve sfeer in de band. Als zij negatief zouden reageren dan verdwijnt dat allemaal en bovendien zou het een behoorlijke impact hebben op mijn zelfbeeld. Ik weet dat ik het veel te donker in zie, maar ik zit vast in die angst.

Rockmuziek heeft een zeker macho-gehalte, ondanks een halve eeuw androgyne rockgoden. Onze oefenruimte was altijd vergeven van het bier en de stoere praatjes, en helaas is bij sommigen in de band dat gedrag nog steeds niet veranderd. De tweede gitarist is het ergste. Eigenlijk is hij altijd bezig met alles wat hem niet aanstaat af te zeiken. Hij vervult een heel bepalende rol in de muziek van de band, maar op een aantal vlakken houdt hij de hele band tegen door een ongeïnteresseerde en denigrerende houding aan te nemen die je alle lust om nog verder te gaan met waar je mee bezig was ontneemt. Speel je tijdens het zoeken een melodietje dat hem niet bevalt dan kijkt hij je aan alsof je net onder een steen vandaan gekropen bent. Laatst was ik hem iets aan het laten zien op mijn telefoon en zag hij een liedje van de band "Live" staan en zegt hij "waarom heb je dat nu weer op je telefoon staan?" op een toon alsof het een enge ziekte was. Ik mag hem verder op zich wel en als hij wel aan boord is is hij een zeer toegewijd bandlid. Het is alleen dus dat gedrag naar dingen die hem niet aanstaan waar je als medebandlid bij momenten erg onplezierig mee geconfronteerd wordt.

En eerlijk gezegd is hij ook degene van wie ik het minst kan peilen wat hij van homo´s en bi´s vindt. Over het algemeen gesproken is hij extreem links en progressief, anti-discriminatie, pro-mensenrechten enz.. Maar tegelijkertijd doet hij iedere keer heel erg lacherig als ik iets positiefs over homo's of zelfs mannen die lol met elkaar hebben zeg. Laatst waren we bij een bandje en zeg ik "Het is tof om die gasten zo'n lol met elkaar te zien hebben." En hij reageert er echt op alsof ik het over hardcore homo-porno heb. Dat soort dingen.

Uiteraard weet hij niet dat ik bi ben, dus het is zeer goed mogelijk dat het gewoon zijn gevoel voor humor is en omdat we het onderling doen er geen kwaad in ziet. We maken bijvoorbeeld ook grove en volledige ongemeende grappen over buitenlanders onder elkaar, maar niet als we in het gezelschap van buitenlanders zijn. Die humor is bedoeld om elkaar te choqueren, en heeft nooit de bedoeling om daadwerkelijk iemand te kwetsen.

Rationeel gezien denk ik dat ik mezelf vooral gek aan het maken ben. Ik verwacht ergens dat het hun echt minder dan niets interesseert met wie ik het zou willen doen. In hun ben ik sowieso niet geïnteresseerd op seksueel gebied. Voor hun verandert er dus feitelijk niets, behalve dan dat ze zouden weten dat ik bi ben. Als ze dat niet aankunnen, dan is dat inderdaad eerder hun probleem dan het mijne, want ik heb een stuk lagere dunk van mensen die anderen op hun geaardheid beoordelen, dan van in-de-kast-levende homo's en biseksuelen. Het komt dus op een moment wel goed. Ik ben alleen weer eens een grote zenuwpees, en veel te onzeker.
Sheepdog
 
Berichten: 64
Geregistreerd: zo 03 jul 2016, 08:55

Re: Waarom is uit de kast komen zo ingewikkeld?

Berichtdoor mokkavanille » di 01 nov 2016, 23:55

Misschien kan je je zekerder voelen door te oefene op mensen waar je niet zo'n nauwe brand mee hebt?

Ik vind het ook een moeilijke kwestie hoor! succes en veel plezier op het forum
mokkavanille
 
Berichten: 40
Geregistreerd: do 16 okt 2014, 23:10

Re: Waarom is uit de kast komen zo ingewikkeld?

Berichtdoor Sheepdog » do 03 nov 2016, 10:38

Ja, ik had het een tijdje geleden toen ik een vrijwilligersklus deed wel aan mijn tijdelijke "collega's" verteld, meer gewoon in het voorbijgaan tijdens een gesprek over relaties. Voelde wel goed, er werd ook verder niet heel erg op gereageerd, het werd gewoon als gegeven geaccepteerd. Maar dat is uiteraard nog wel wat anders met mensen die ik al heel lang ken. Toch helpt het wel om het af en toe gewoon zo eens er uit te flappen. Daar gaat het normaler van voelen :)
Sheepdog
 
Berichten: 64
Geregistreerd: zo 03 jul 2016, 08:55


Keer terug naar Algemeen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron